De la inceputul veacului al XV-lea, stravechea cetate voievodalaSuceava adaposteste moastele unuia din cei mai cunoscuti sfinti cinstiti de credinciosi, din Moldova si anume Sfantul Ioan, supranumit „cel Nou”.
Din putinele stiri ramase in legatura cu patimirea sa, se pot desprinde si cateva date biografice. Era originar din orasul Trapezunt (sauTrebizonda, azi Trabzon in provincia cu acelasi nume din Turcia), oras situat pe tarmul sud-estic al Marii Negre, care din 1204 pana in 1461 a fost capitala unui mic „imperiu„, desprins din cel bizantin.
Vezi mai multeTimpurile în care sfântul Bonifatiu a trăit erau destul de tulburi din punct de vedere politic şi religios. În Europa secolelor VII-VIII, se găsea punctul de întâlnire a trei mari puteri. Prima dintre ele era cea bizantină care pălea din ce in ce mai mult datorită crizei provocate de iconoclasm. Iconoclasmul era o luptă internă în care se înfruntau două concepţii asupra religiei şi dincolo de aspectele pur spirituale ale conflictului, două culturi, două arii geografice şi două grupuri sociale. De partea celor care adorau icoanele, iconodulii, se aflau toţi cei legaţi de o credinţă primitivă şi sensibilă, numeroşi în rândurile femeilor, călugărilor, reprezentanţilor claselor populare. De partea iconoclaştilor erau nobilii, înaltul cler şi anturajul împăratului.
Vezi mai multe